Структурира се Областен координационен център за подкрепа на украински граждани. Центърът ще синхронизира работата на местните власти и регионалните държавни органи, за да може да бъде оказана навременна и пълноценна помощ, и подкрепа на украинските граждани, бягащи от войната, които пристигат на територията на област Кюстендил. 

Центърът ще събира и предоставя информация за всички възможни ресурси за настаняване на украински граждани, ще подкрепя кампанията на Българския червен кръст (БЧК) за хуманитарна помощ, ще поддържа връзка с институциите в образователната система, осигуряване на работни места и др. 

Областен Координационен център Кюстендил открива и денонощна телефонна линия за връзка – номерът е 0885939322

Имейл адресът за връзка, информация и въпроси към Центъра е Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работа на Областния координационен център Кюстендил в различните сфери:

 
Ресурси за настаняване: Ежеседмично ще бъдат събирани и обновявани данни за ресурсите за настаняване на украински граждани. Центърът щ3 сабира информация за предоставените частни домове за настаняване, от всички общини на територията на Кюстендилска област, от други организации и граждани, желаещи да помогнат. Всичко това ще бъде съхранявано в Областния координационен център Кюстендил и ще бъде предоставено при необходимост.

Трудови правоотношения: Инспекцията по труда, заедно с Областната администрация, ще оказват пълна институционална подкрепа както на пристигналите в областта украински граждани в нужда, така и на бизнеса, за да може законно тези хора да бъдат въведени в пазара на труда.

Образование: Директорът на Регионалния инспекторат по образование Мая Стойчева-Николова поема ангажимента да гарантира, че няма да има дете на територията на областта, независимо от статута му на пребиваване и от това дали говори български език или не, което да не бъде въведено в българската образователна система. 

Бизнес: Координационният център ще работи в тясно сътрудничество с бизнеса в Област Кюстендил за предоставяне на места за настаняване, транспорт и работа на граждани от Украйна.

Кампания на БЧК: Кюстендил
ул. “Стефан Караджа” №25 д-р Емилия Кацарска – директор
доц. Екатерина Керемидарска, Тел./Факс: 078 55 03 71, E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Българският Червен кръст открива Национална благотворителна кампания в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Можете да дарите чрез: 
SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Банкова сметка в лв.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
(За пострадалите от конфликта в Украйна)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МАТЕРИАЛНИТЕ ДАРЕНИЯ 

В подкрепа на каузата - на 27 февруари 2022 г. към всички областни центрове на БЧК са сформирани доброволчески екипи за набиране на дарения. В съответствие с изискванията за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой по време на пандемия, се спазват насоките на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови.

Здравеопазване: В МБАЛ „д-р Никола Василев“ гр. Кюстендил прегледите и лечението на украински граждани ще бъде напълно безплатно.

Служби за сигурност: Структурите на службите за сигурност са в готовност да подкрепа, съгласно компетенциите им.