В Кюстендил, заедно с главния секретар на Областна администрация Гергана Михайлова, областният управител се срещна със семейство от украинския град Запорожие, които напускат Украйна, след като стават свидетели на нахлуване на руски военни части в родилно отделение на болница. В семейството има момиче на 10 г. и студентка в 4-и курс, изучаваща „Програмиране и уеб дизайн“. И двете имат желание да продължат образованието си в България. „Ние сме изключително благодарни на България“, заявиха бягащите от войната украинци, които са възхитени от природата на страната и отзивчивостта на българите. Те са настанени в хотел в гр. Кюстендил. 

В Дупница областният управител разговаря със семейства бесарабски българи, установили се в Одеса. Част от тях, бягайки от войната, пристигат в България в началото на месец март, а останалите - две седмици по-късно. Настанени са в самостоятелна къща, където им е осигурено всичко необходимо. 

Около 50 са украинските граждани в Дупница, над 20 от тях са деца, 2 от които вече са записани в детска градина. По-големите деца пък посещават училище онлайн. Само трима от пребиваващите в Дупница украински граждани са мъже, които успяват да напуснат Украйна, защото са многодетни бащи. От понеделник част от украинците в Дупница започват курс по български език, за да преодолеят езиковата бариера. Сред тях има и такива, които имат намерение да започнат работа, съобщи Асен Кирилов – представител на доброволческата организация, ангажирана с подпомагане на украинските граждани. Сред пребиваващите в Дупница има психолог, директор на детска градина, преподавател на хора със зрителни увреждания, професионални шофьори. Кирилов, които е възхитен от вълната на съпричастност сред дупничани, обясни, че разполагат със свободни жилища за настаняване на украински граждани. Разходите се покриват от дарители. 

Пред украинските граждани областният управител Катя Димитрова декларира своята подкрепа. Тя изрази готовност Областната администрация да съдейства на бягащите от войната и пое конкретни ангажименти към решаване на казуси, свързани със семействата.