Телефонната линия, разкрита от новосформирания Областен координационен център за подкрепа на украински граждани е денонощна, уточняват от Областна администрация-Кюстендил. Номерът, на който жители на област Кюстендил могат да заявят възможност да помогнат на бягащи от войната украински граждани е  0885939322, както и на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

„На този етап най-полезни са безплатното настаняване и безплатен транспорт от границите до територията на Кюстендилска област“, коментира областният управител Катя Димитрова. 

Областният Координационен център призова да се популяризира и използва разработеният портал от Правителството https://egov.bg/bg/ukraine

който е изключително улеснен за работа. Всеки от Кюстендилска област, който иска да помогне под някаква форма може да го заяви на бутон „Искам да помогна“, след което веднага ще бъде потърсен за подробности.

За преминаващите българската граница има и изисквания, свързани с наличие на зелен сертификат, валиден PCR  или бърз антигенен тест. В случай че лицето няма нито едно от посочените, то подлежи на 10-дневна карантина, която може да бъде намалена след третия ден, ако му бъде направен PCR тест, който излезе отрицателен.  

Когато украински граждани пристигат на територията на област Кюстендил, независимо в коя от деветте общини, следва в тридневен срок да бъдат регистрирани в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Трябва да се подчертае още, че регистрацията в „Миграция“ не дава статут на бежанец, това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки.

Връзка с Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет - www.aref.government.bg/bg/node/499