Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.Л. за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

42-годишният В.Л. е многократно осъждан. След изтърпяване на последното наказание през 2017 г. за разпространение на наркотични вещества и участие в организирана престъпна група, мъжът отново станал известен дилър на дрога в гр. Кюстендил. Той бил търсен от много наркозависими лица, сред които били и свидетели с тайна самоличност.

На 04.02.2020 г., след разговор чрез приложението за интернет комуникация „Месинджър“, в близост до обществена чешма в с. Невестино, област Кюстендил, обвиняемият разпространил срещу парична сума амфетамин и екстази. След като се разделили, купувачът бил спрян за проверка от полицейски служители в гр. Бобошево. Той направил опит да избяга, но бил задържан и признал за закупуването на дрогата от В.Л.

С цел укриване на наркотични вещества обвиняемият ги държал в имот в местността „Саманли баир“ до гр. Кюстендил, който не бил обитаван нито от него, нито от негови близки. Мъжът разпределил дрогата и я сложил на различни места в имота. След постъпила информация за присъствието на В.Л. в района полицейските служители извършили оглед. На място били установени и иззети марихуана и екстази.

На 10.07.2020 г. обвиняемият продал доза амфетамин на непълнолетно момиче пред сградата на едно от основите училища в гр. Кюстендил. Мястото на сделката и поведението на участниците й били наблюдавани от полицаите. Първоначално ученичката признала за закупената от В.Л. дрога, но впоследствие дала съвсем различни обяснения.

            След проведено досъдебно производство по делото обвиняемият е бил предаден на съд. Той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Престъпното деяние е било извършено от него при условията на опасен рецидив. Предстои насрочване на разпоредително заседание.