Окръжният съд в Кюстендил остави в ареста 48 - годишният Осман Айдъ. Подсъдимият е турски гражданин, а повод за най-тежкото наказание станаха откритите 94 килограма марихуана.

Дрогата по цени на съдебната система е на стойност половин милион лева, обяви заместник-окръжният прокурор Ангел Байрактарски.

"Налице са всички предпоставки да бъде взета постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", каза пред медии Ангел Байрактарски.

Наркотичното вещество намериха гранични полицаи на ГКПП Гюешево. Марихуаната е открита в резервните гуми на товарен автомобил "Скания" с българска регистрация, управляван от Осман Айдъ. То е било разпределено в 48 пакета.

Наложената мярка за неотклонение е "задържане под стража" заради деянието, за което е привлечен Айдъ. Това е контрабанда на високорисково наркотично вещество. Наказанието, което предвижда Наказателния кодекс за това престъпление е от 10 до 15 години лишаване от свобода, както и парична глоба от 100 000 до 200 000 лева. От служебната защита поискаха парична гаранция.

"По случая не са събрани достатъчно доказателства. Камионът, който е управлявал подсъдимият дори не е с турска регистрация", заяви адвокат Драгомир Марков.

Съдът обаче отхвърли искането и постанови постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража". Една от причините е и това, че турският гражданин е транзитно преминаващ и няма постоянен адрес в България. Мярката за неотклонение може да се обжалва в тридневен срок пред Софийски Апелативен съд.