Паметна плоча на починали от коронавирус трима лекари и четирима служители на ЦСМП Кюстендил бе поставена в двора на болницата в Кюстендил по инициатива на кюстендилката Катя Иванова, която живее в Италия.

Паметната плоча е за д-р Даниела Панайотова, д-р Георги Колешански, д-р Кирил Димитров ,Румен Сираков, Николай Фудулски ,Иво Величков  и Иван Александров. Освен плочата на място бе засадена и 3 метрова бреза.

 

"Идеята за засаждане на дървото и на паметната плоча е италианска. В три организации членувам. Представлявам и двама посланика за мир. С най- голяма удоволствие ще засадим дървото в памет на всички, които са починали по време на работа. Те са и от болницата и от Центъра за спешна помощ. Няма значение, че се от различни организации. Те работят с обща цел да пазят нашето здраве и да се грижат за него. Всичко е на доброволни начала.“ заяви инициатора за поставянето на паметната плоча Катя Иванова. Тя е член на три различни асоциации в Италия, които наблюдават развитието на Ковид епидемията. Директорът на болницата Александър Величков изказа своята благодарност на инициатора за поставянето на плочата.

“Загубихме една част от персонала, който участваше в лечението и от двете лечебни заведения. Те не издържаха битката и загубиха живота си. До последно докато не се разболяха работиха на постовете си на болницата. Отдаваме почит на тяхната памет и дело." 


Сред присъстващите при откриването на паметната плоча бяха и роднини на починалите в борбата с Ковид медицински лица. Кметът на Кюстендил Петър Паунов нарече загиналите медици земни закрилници, които са отдали живота си за всички нас.

“Надявам се прекланяйки се днес пред тяхната памет и на всички, които през годините са отдали живота си като лекари, грижейки се за гражданите  на България да носим този техен светъл пример. Пътя на доброто преминава през истинска съпричастност и тези големи сърца, които днес са на Земята наши закрилници, а утре ще бъдат при Светиите и ще бъдат наши небесни закрилници“

По време на пандемията с британския щам Кюстендил бе с най- много заразени в цялата страна.