Грозна лъжа нарече информацията за връщането на КПП и затварянето на градове заради коронавируса здравният министър Костадин Ангелов, който днес посети МБАЛ "д-р Никола Василиев" в Кюстендил. Затваряне на държави, градове или въвеждане на КППта въобще не е обсъждано. Според него някои сайтове се опитват да се заиграват със страховете на хората и го правят целенасочено.

"Това е една грозна лъжа. Ние следим всички цифри. Те са общодостъпни. Вие ги виждате в информационния портал. Цифрите на Европейския център за контрол на заболяванията също са видими. Нашите решения са мотивирани на базата на общо достъпни данни. Нямаме никакво намерение, никога, никъде да затваряме никакви държави, никакви градове, никакви КПП-та“, заяви здравният министър.

Той обяви, че няма притеснения в Кюстендилска област относно недостиг на легла в болниците.

"В момента в областната болница в Кюстендил са настанени четирима пациенти с коронавирусна инфекция. Единият от тях е лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, чието субективно усещане е за подобряване. Колегата няма температура или друга тежка симптоматика. Каза ни, че се чувства добре.“ каза министър Ангелов след като заедно с директора на лечебното заведение д-р Александър Величков посети COVID- отделението на областната болница. 

Извършеното от РЗИ Кюстендил епидемиологично проучване е установило 25 контактни лица на лекаря. Резултатите от направените им PCR тестове станаха ясни, докато проф. Ангелов беше в Кюстендил. Всички 25 души са отрицателни за COVID-19. 

снимка: Кюстендил Инфо - новини

Болницата в Кюстендил разполага с 46 свободни легла за пациенти с коронавируса инфекция. Лекарите също са достатъчно. Налични са достатъчни количества лични предпазни средства както в болницата, така и в структурите на РЗИ и ЦСМП в областта. Това стана ясно от разговорите на минсистъра с кмета на Кюстендил Петър Паунов, директора на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Кръстева и с екипа на центъра на спешна медицинска помощ.

"Държавата разполага със запаси, достатъчни да обезпечат лечебните заведения във всички точки на страната, ако се наложи, с лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи. Осигуряваме допълнителен финансов ресурс, който да гарантира на всички колеги на първа линия по 1000 лв. до края на годината“, уточни министърът.

В Кюстендил здравният министър съобщи за починал вчера, 14 август, лекар-кардиолог от добричката болница. Проф. Ангелов изказа съболезнования на семейството и близките на своя колега.