Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Пенка Братанова проведе разпоредителното заседание по делото за убийството на 33- годишния кюстендилец Валери Дъбов / от 17.02.2019 г. / и опит за убийство на Светлин К. и Михаил П. Окръжна прокуратура – Кюстендил е привлекла като обвиняем Алекс Д. (на 19 години) за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК – умишлено убийство и опит за убийство. По този текст, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15- 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор, без право на замяна. Делото се гледа в 5- членен състав, от двама съдии и 3- ма съдебни заседатели, като съдът назначи и резервен съдебен заседател.

Съдът постанови делото да бъде разглеждано по общия ред. Първото заседание бе насрочено за 28 октомври. Съдът определи и още 6 дати за заседания по делото, през октомври, ноември и декември 2020 година, на които да бъдат разпитани над 50 свидетели и вещите лица, изготвили приложените по досъдебното производство експертизи.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

Окръжен съд – Кюстендил остави без уважение искането на защитата на подсъдимия и на един от пострадалите за връщане на делото на прокуратурата. Съдът потвърди взетата по отношение на обвиняемия Алекс Д., най – тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която да се търпи в затвора в Бобов дол. Тези две определения подлежат на жалба пред Софийски апелативен съд, в 7- дневен срок.

Окръжен съд – Кюстендил конституира като частни обвинители майката и сестрата на пострадалия Валери Дъбов, както и пострадалите Светлин К. и Михаил П. Съдът прие за съвместно разглеждане в наказателното производство и предявените граждански искове от майката и сестрата на починалия Валери Дъбов, който са стойност от по 150 000 лв., и на Михаил П., който предяви иск на стойност 60 000 лв., за претърпените неимуществени вреди - болки и страдания.

Окръжен съд – Кюстендил назначи и вещо лице, което да изготви за следващото заседание скица на района на местопроизшествието.