Наказание „лишаване от свобода“ за срок от 13 години, при първоначален режим на изтърпяване „строг“, за подсъдимия Божидар С., определи петчленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова. Съдът призна обвиняемия за виновен, че на 13.05.2018 г., в къща на ул. „Априлско въстание“ в Кюстендил умишлено е умъртвил 32- годишната кюстендилка М. Д. / престъпление по чл. 115 от НК /. Съдът призна обвиняемия за невиновен по първоначално повдигнатото му от прокуратурата обвинение за умишлено убийство, в условията на опасен рецидив.

Съдът групира наказанието по това дело, с предходно осъждане от Районен съд – Кюстендил и определи едно общо наказание от 13 години лишаване от свобода, като приспадна вече изтърпените 1 г. и 10 месеца лишаване от свобода по предходното осъждане, и времето, през което обвиняемия е с мярка „Задържане под стража“, до влизане на присъдата в сила.

Окръжен съд - Кюстендил уважи частично гражданските искове на частните обвинители - майката и малолетния син на пострадалата, като им присъди по 70 000 лв. за претърпените неимуществени вреди, като отхвърли останалата част от претендираните от тях по 100 000 лв. Съдът присъди 30 000 лв. обезщетение за бащата на пострадалата и отхвърли гражданските искове на двамата й братя.

Присъдата, с която на Божидар С. бе наложено наказание от 13 години лишаване от свобода, за убийство, може да се обжалва и протестира пред САС, в 15- дневен срок.

Съдът потвърди взетата по отношения на подсъдимия мярка за неотклонение „Задържане под стража“, като определението може да се обжалва пред САС, в 7- дневен срок.

 

/ Забележка: Тази присъда се постанови след отмяна на предходна осъдителна присъда за същото деяние, с решение на САС. /