Днес, 19.02.2021 г., съдът призна за виновен подсъдимия А.Д. за извършено от него умишлено убийство и опит за убийство.

Той е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Кюстендил за престъпление, квалифицирано по чл. 116, ал. 1, т. 4, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Двадесетгодишният подсъдим е осъден на първа съдебна инстанция на деветнадесет години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. Подсъдимият А.Д. принадлежал към фамилията, известна сред обществеността като „Гольовци”, живееща в квартал „Изток” в гр. Кюстендил. Представителите й били известни със саморазправи при възникнали инциденти.

През нощта на 17.02.2019 г. криминално проявеният вуйчо на подсъдимия – А.И., последователно посетил няколко заведения в града, придружаван от приятелска компания. Около 6 ч. сутринта се отправили към кафе – аперитив „Иридиум“, където мъжът имал репутацията на нежелан клиент за персонала. Това отношение било изградено вследствие създаваните от него проблеми при предходните му посещения там. В заведението имало много хора. А.И. бил във видимо нетрезво състояние и демонстрирал подчертано агресивно и предизвикателно поведение. Това направило силно впечатление на другите посетители. Мъжът провокирал конфликт, отправяйки обидни думи към клиент. Това наложило намесата на собствениците на кафенето, за да въдворят ред.

Въпреки обещанията си да спре, А.И. продължил да се държи невъздържано и арогантно, като ставал все по-агресивен. Той бил насила изведен, като не спрял да обижда и да отправя закани към околните. Подсъдимият А.Д. бил информиран за случващото се и решил да се намеси във възникналия скандал с вуйчо му. Той взел метален сгъваем нож и се придвижил към кафе-аперитив „Иридиум“.

Междувременно напрежението пред заведението ескалирало с участието на излезлите навън посетители. Имало размяна на удари. Пристигналият на място А.Д. се включил в конфликта, като извадил наподобяващата пистолет газова запалка, насочвайки я към намиращ се наблизо свидетел. Сбиването продължило с гонка по улицата. Подсъдимият извадил носения с него нож, разгъвайки острието му. Нанесъл силен юмручен удар на един от опонентите си, замахнал с ножа към гърдите на друг и го заплашил с убийство. Успял да му причини нараняване в предмишницата и повторил няколкократно опита си да го прободе с оръжието, нанасяйки му порезни рани. В този момент към мястото на разразилата се саморазправа наближил В.Д. (на 33 години), без да демонстрира каквото и да било агресивно поведение. Виждайки го пред себе си, подсъдимият А.Д. замахнал с ножа към гърдите му, като първоначално не успял да го нарани. Мигновено след това подсъдимият нанесъл втори удар с ножа, след което побягнал. Острието на оръжието попаднало дълбоко в гръдния кош на пострадалия В.Д., който почти веднага паднал безжизнен на земята. Свидетели на случващото се опитали да му помогнат и подали сигнал на телефон за спешни повиквания 112. Пристигналият на място лекарски екип констатирал настъпилата смърт на мъжа.

Междувременно тичащият А.Д. бил последван от четирима мъже от заведението. В момента, в който единият от тях го настигнал, подсъдимият се обърнал към него и му нанесъл силен удар с ножа в областта на гърдите. Причиненото прободно нараняване предизвикало обилно кръвотечение и възпряло пострадалия от участие в по-нататъшно преследване. А.Д. избягал и се укрил, като по пътя изхвърлил оръжието на престъплението в двора на чужд имот, където то било намерено по-късно. В това време спрямо другите представители на фамилията „Гольовци“ била предприета саморазправа от опонентите им в конфликта.

Идването на органите на полицията на мястото на разразилия се инцидент преустановило по-нататъшната му ескалация. Пострадалите били транспортирани в болницата. Късно вечерта същия ден подсъдимият А.Д. се предал доброволно в ОД на МВР гр. Кюстендил.

Осъдителната първоинстанционна присъда подлежи на обжалване в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.