След два месеца престой читателите отново могат да се възползват от книгите на библиотеката. Te няма да могат сами да разглеждат и избират книгите си в заемната, а ще получават книги, които предварително са си избрали.

"За нас това е вълнуващ момент, защото необщуването с читателите променя професионалната динамика и ритъма ни. Ние съществуваме за да сме им полезни на нашите съграждани и това двумесечно прекъсване беше доста трудно за нас. Занимавахме се с вътрешни дейности, каквито има много в една библиотека, но не е същото. Многобройните запитвания "Кога ще отворите библиотеката", "Кога ще можем да вземем книги" наистина са едно стоплящо сърцето на всеки библиотекар запитване и днес този момент настъпи." каза директорът на библиотеката София Пейчева.

От Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" уверяват читателите, че са спазени всички мерки, а посетителите ще могат да влизат само с маски и след дезинфекция на ръцете им. Читателите не трябва да дезинфектират книгите, защото така могат да ги унищожат. Върнатите книги се поставят в специални чували, където престояват 72 часа.

https://www.kustendil.info/images/regionalna-biblioteka-emanuil-popdimitrov.jpg

Цветанка Димитрова е дошла да вземе книги за съпругът си.

"Ами той ми е написал бележка. Давам бележката, дават ми книгите, няма никаъв проблем. Той много чете исторически книги особено много обича да чете. Много книги взима и ги чете и за това вече трети ден идвам да видя дали работи, само и само и да взема нещо да си чете човека, защото е пенсионер. Обича книгите и за това." каза Цветанка Димитрова.

Възобновена е работата на заемната служба за възрастни, детския отдел, отдел изкуство и отдел технически науки. Читалните, читателските компютри и залата за читателски достъп остават затворени.