Наближаващият 24 май тази година няма да е същият. COVID-19 преподреди ежедневието ни, беляза го с дистанция, физическа дистанцираност, изолация, ограничаване на социалните контакти – рамки, в които не може да бъде вместено тържеството на българския дух и традиционната за този месец от годината възхвала на постиженията на българската просвета и култура. Отложихме изконни и традиционни дейности за по-добри времена.

Не и събитието, което ще ни събере за осма поредна година – дарение на книги от издателство "Захарий Стоянов“ и фирма "Торготерм“ АД. Наред с Регионалната библиотека дарение ще получи и Регионалният исторически музей Кюстендил.

Събитието тази година ще се състои на 22 Май от 11 ч. пред отдел "Изкуство" при извънредни санитарно-хигиенни мерки и ще е съобразено със всички изисквания за ограниченост на броя на присъстващите участници и разстояние помежду им. Въпреки наложените от пандемичната ситуация ограничения, организаторите ще се постараят събитието да получи подобаващ отзвук и чрез социалните мрежи, да стигне до широк кръг от хора.

Сред участниците в събитието ще бъдат г-н Иван Гранитски- директор на издателство "Захарий Стоянов“, г-н Бойко Недялков- директор на "Торготерм“ АД, художникът, проф. Ивайло Мирчев, Владимир Пенев- художник , живописец, син на поета Пеньо Пенев, г-н Валентин Дебочички – директор на Регионален исторически музей Кюстендил.

Всяка поредна година подборът на дарените книги и присъствието на техните автори се превръща в своеобразен преглед на продукцията на издателство "Захарий Стоянов“. Във фондовете на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" ще постъпят ценни творби на българската и световна класика: детска литература, над 30 албума на утвърдени български художници, исторически изследвания и философски студии.