Две жени и един мъж днес ще бъдат изписани от кюстендилската болница. Те са с по две отрицателни проби за Ковид - 19 и се прибират у дома, където ще прекарат 28 дни под карантина. На лечение остават 4 души в относително стабилно състояние.

От обявените тази сутрин 7 случаи на заразени с Коронавирус в Област Кюстендил на територията на Община Кюстендил са 4 случая. Заразените са част от персонала на Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост намиращ се в село Преколница. Към момента те не проявяват никакви симптоми, а заразата е установена при рутинно изследване на целият персонал на дома.

"Разговаряйки с тях в общи линии изразиха едва ли не съмнение, че изобщо е възможно подобно нещо. Целият персонал е карантиниран, като 8 човека са под карантина вътре в дома. Директора и 7 човека са вътре в дома. Минава се на 4 дневен режим на работа. 4 дни седят, а на 5 ден сутринта се сменят, влизат нови 7 човека карантинирани. Изготвен е график за да се спазва пълната карантина и да няма никакъв контакт с външни хора и разбира се да се спазват всички правила за безопасност. Вчера на обяд са взети проби от всички потребители. 55 човека са потребители на услугата, като 39 са в дома за хора с умствена изостаналост и 16 човека са в преходното жилище. Към момента нито един от тях няма симптоми." заяви кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Създадена е организация заразата да не излезе от домът в Преколница. Осигурени са две помещения за изолация.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

За служителите са подсигурени защитни костюми за еднократна и многократна употреба, прави се дезинфекция на ръцете и на краката на персонала с цел ограничаване на заразата.

"Няма към момента посочен източник на заразата, тъй като те са от различни населени места, а част от тях дори не са имали пряка комуникация в работата си, тъй като става въпрос за главният счетоводител да речем, който не е общувал с потребителите, не е общувал и с част от персонала. Нищо чудно да се окаже, че са съвсем различни източниците на заразата. Всъщност както забелязваме с повишаването на случаите всеки ден в национален мащаб източниците на заразата се увеличават, затова трябва да бъдем изключително внимателни при контактите си и да спазваме дистанция и мерките." допълни Петър Паунов.

 

Всички служители и на Дом за пълнолетни лица с физически увреждания "Ильо Войвода" са изследвани, а резултатите са отрицателни. В дома има 90 потребителя.

Кметът Петър Паунов поздрави кюстендилци за Гергьовден и пожела един от най-почитаните покровители на българския народ Свети Георги да помага и закриля всички.