На брифинг пред месни медии кметът на Община Кюстендил Петър Паунов честити празника Благовещение

"Честит празник на всички, днес е Благовещение, денят в който Бог е изпратил своя пратеник Св. Архангел Гавраил да благовести на Божията майка зачатието на сина ѝ Спасителя от греха. Затова и пролетта е толкова силна, защото тези благи вести и ще проникнат във всяко сърце и във всеки дом. За да има душевен мир и спокойствие. Ключовото, което трябва да има в този момент, е вяра, спокойствие и дисциплина. Всяка тревога, всяко неверие, всяка паническа атака би била пагубна както за всеки индивид, така и за обществото като цяло."

Кметът припомни, че единственото върху което трябва да се съсредоточим в момента е да спазваме мерките максимално дисциплинирано. Да се движим само между аптека, хранителен магазин, работно място и дома.

"От днес с моя заповед се задължават всички места където има банкомати да бъдат дезинфекцирани на всеки час, тъй като бяха преценени като място с потенциал за разпространение на зараза, макар и да намалява струпването пред банкоматите. Да не забравяме, че скоро ще има пенсии, така че ви моля първо да спазваме дистанцията и второ действително всеки да спазва разпорежданията. С близо 50% е увеличението от вчера на хората, които са под карантина. Знаете, завръщат се наши съграждани. Към момента 134 човека са под карантина, а вчера бяха 97. На 59 човека вече е изтекла 14 дневната карантина.

Петър Паунов разясни, че в нито един от магазините не може да се консумира каквато и да била напитка или храна. В търговските обекти хората получили храни или напитки трябва веднага да го напуснат. Масите разположени пред рафтове и щандове трябва веднага да бъдат премахнати. Хората могат да подават сигнали за нередности до здравните власти или до кмета и кметския наместник на населеното място, за да може да бъде преодоляна и тази заплаха. Той припомни още, че всяко струпване и всяка повърхност носят потенциална заплаха, особено когато не се дезинфектира своевременно.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

На 173 крайно нуждаещи се човека ще се раздадат хранителни пакети от първа необходимост. Увеличава се бюджета на патронажната грижа и още 135 човека ще бъдат обхванати като допълнителна социална грижа. Ако изпаднат хора в затруднение има възможност да се назначат още трима медиатори, които да полагат грижи. Гражданите могат да подават сигнали за да може Община Кюстендил да бъде близо до хората и да помага, както и максимално да се ограничи движението.

"В храмовете мерките са предприети от първия ден в които има Коронавирус. Ако отидете в храма, там дръжката е омотана и се напоява всеки час със спирт на всяка от входните врати. На храмовете са постоянно отворени вратите. Няма струпване на хора. Дори когато се раздават светите дарове или нафора в края на службата, свещенството е предупредило и всеки стои на метър и половина, за да няма никакво струпване. Храмовете са източник на спасението, а не източник на заплаха и зараза. Ако ни кажете някъде храм по света да е тръгнала пандемия или епидемия действително бихме приели, но от храмовете тръгва само вярата и спасението. И този, който се опитва да ни изгони от Божият дом в момента скърца със зъби, плаче и заплашва целият свят, но не може да победи само вярата. Признак на неверие е ако изпадаш в тревога и паника, но признак на гордост и егоизъм е ако не спазваш мерките, които са предложени. Вярващите хора, и свещенство и митрополити всички спазват мерките до детайл. Стремежа да прекъсне молитвения зов на християнина, означава да се подчиниш на злото. Това никога не може да стане." отговори кмета на журналистически въпрос.

По думите на кметът Петър Паунов, вече са налице и първите дарители - собственици на пекарна, пожелали да останат анонимни.

Към момента на територията на Община Кюстендил няма нарушения на карантината.