Заразаният кюстендилец живее в широкият център на Кюстендил и е живял с майка си.

Кюстендилеца с положителна проба за Ковид - 19 не е от съобщените вчера случай на пациенти с бронхопневмония. Той е преместен в специализираното отделение на кюстендилската болница МБАЛ "д-р Никола Василиев". Състоянието му на този етап се оценява към средно тежко към тежко.

10 човека са под карантина в бившето белодробно отделение, защото са били в отделението в момента в който е открит Коронавирус. Крантината за тях ще е в продължение на 14 дни и периодично от тях ще бъдат вземани проби.

"Най-важното е спазване на дистанция и всички мерки. Моля ви ползвайте само официалната информация. Всичко, което се разпространява по неофициален път в повечето случай е с над 90% лъжа и измислици. За да няма спекулации само ще кажа, че нашият съгражданин не е нито от Колуша, нито от квартал Изток, нито пък ще изброявам кварталите. От града е, за да няма спекулации за мястото от където е. Контактувал е с майка си, разбира се взети са всички необходими мерки и жената е поставена под карантина." обясни ситуацията кмета на Община Кюстендил Петър Паунов.

 

Над 8000 лв. са постъпили по дарителската сметка от физически и юридически лица. Тези средства се използват за оборудване на болницата и за доставяне на защитни материали за медиците.

От Община Кюстендил предупреждават, че вече има опити за телефонни измами и спекулации със здравето на хората и апелират гражданите да бъдат бдителни и подават сигнали.

В Общината са постъпили сигнали за пускане в неплатен отпуск на работници. Според Закона за Извънредното положение по свое решение работодателя може да пусне в платен отпуск до 50% от дните своите служители. Няма как работниците да бъдат пуснати в неплатен отпуск без тяхно съгласие, информират от Община Кюстендил и апелират при нарушения да се подават сигнали до Инспекция по труда.

"Малко повече съпричастност към близките! Имаме вече няколко сигнала, че се ангажират наши екипи за доставка на храна при положение, че има близки, които не се държат отговорно към своите роднини. Роднините ни и приятелите не са само за на маса. В тежките моменти се познава кой действително е човек със сърце. Прибират се хора от чужбина, а близките им отказват да им занесат храна. Звъним на телефона на възрастна дама, коятo е подала сигнал, че има нужда. След дълго и продължително позвъняване за да и доставим пратката вдига телефона внучката и казва "Аха, това е за баба". Недопустимо е да харчим обществен ресурс. Ние не харчим свои пари, харчим обществен ресурс. Всеки от нас може да отиде да помогне на близките си. Ние сме тук за да помогнем на хората, които са в изключително тежка ситуация. Не бива да се спекулира с тези услуги." поясни кмета Паунов.

От Кюстендил са изпратени общо 6 проби за Ковид - 19, като само една е положителна за момента.