На пресконференция в Община Кюстендил кметът Петър Паунов припомни, че гражданите могат и трябва да подават сигнали за нередности както до общината, така и до Министерство на здравеопазването и МВР.

"Сигнали и снимки ми изпратиха потресаващи от хранителни вериги. Не зная защо изобщо защо хората влизат там и какво става. Без пропускателен режим, хората вървят и пипат плодове и зеленчуци. Нали се сещате, че всеки един от нас потенциално е заразител. На снимките от една от веригите които ми показват, от повече от 20 човека на снимката едва на две от дамите се виждат маски на лицата. Всичко друго представете си продуктите се опипват от всеки и остават във касетките за да може отново да попаднат в нечия кошница. Защо поне за малко не се замислим и погрижим? Защо не искаме да живеем, да живеем усмихнато и спокойно? Снощи гледах по 5 деца вървят без маски. Забравихте ли какво се случи с вашият съученик, как зарази 7 свои приятели и в момента семействата им треперят за здравето и за живота им? Защо искате да се случва всичко това? Защо обезценявате усилията на цял един народ, които има шанс да живее и докаже, че действително е дисциплиниран и стойностен народ?" изрази недоумението си от случващото се в Кюстендил кмета Паунов.

 

снимка: Община Кюстендил

"В един плод и зеленчук влизат хора, опипват, без ръкаваци, без маски, всичко опипват без да го вземат, оставят го на място. Това което виждам по веригите, разберете това са извор на зараза. Утре Църквата няма да раздава клонки, които нито ще вариме, нищо ще ядеме, осветени, само за да ни предпази, а по веригите, по щайгите ще опипваме всички и ще си оставяме там това което носим по ръцете и от всяко кихане и говорене остават там. Нека, моля ви, действително да бъдем тези българи достойни, самодисциплинирани и разбира се успели." допълни възмущението си от търговските обекти кмета Петър Паунов.

От Община Кюстендил са уведомили РЗИ за подадените до нея сигнали.

Кметът Петър Паунов за пореден път отправи призив гражданите да стоят по домовете се и да излизат само когато действително е необходимо за да се отиде до хранителен магазин, аптека или до работно място.

Вижте цялата пресконференция: