5 нови пациента с пневмония са приети в кюстендилската болница. Тази сутрин са им направени тестове за Ковид - 19 и се очакват резултатите.

26 сигнала е обработила за изминалото денонощие Община Кюстендил за доставка на хранителни продукти и лекарства на крайно нуждаещи се граждани. Няма сигнали за нарушаване на карантина

"Вчера говорихме с наш близък, сънародник в Испания, дама чиито съпруг се разболява от Ковид - 19. Звъните с часове на горещите телефони. От там след като дълго време ви е отговарял оператор, чувате един глас, който казва "Ще ви се обадим след малко." Това се повтаря повече от 10 пъти. Съпругът ви става в критично състояние, товарите го на личния си автомобил и го карате в болницата. Там хвърляйки бегъл поглед към него ви казват "Приберете се вкъщи и му давайте Парацетамол". Какво отчаяние, каква болка изпитват тези хора, който вече дават хиляди жертви и са в пълна безизходица и здравните заведения не могат дори и да ги преглеждат? Задавам си въпроса "Тези хора, които се разхождат безцелно, това ли искат?" Когато позвъните утре на телефона на личният си лекар или на спешните телефони да няма дори и кой да ви отговори, болниците да са блокирани и препълнени и никой да не може да се погржи за вас или вашите близки? Капацитета на която и да е здравна система се изчерпва с не повече от 0.5% от населението, колкото и да е разгърната. Представете си каква заплаха са всички, които се движат безцелно по улиците! Моля ви още веднъж, стоите си по домовете за да може празника действително да бъде празник. Празникът е празник, когато сме със семейството си! Празникът е празник, когато уважаваме околните и се грижим за здравето на всеки един от нас!" каза Петър Паунов на днешната пресконференция в Община Кюстендил.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

От Община Кюстендил за пореден път отправиха призив гражданите да стоят по домовете се и да се излиза само когато действително е необходимо за да се отиде до хранителен магазин, аптека или работно място.