Деца от ОУ „Проф. Марин Дринов“, участници в Детско полицейско управление към Районното управление на полицията в Кюстендил гостуваха в Районен съд – Кюстендил. Те бяха посрещнати от председателя на съда, съдия Мая Миленкова, в една от съдебните зали. На техните въпроси отговаря съдия Светослав Петров, който им разказа за работата на съда и за участниците в съдебния процес.

снимка: пресцентър Районен съд Кюстендил

Децата, които са 4- ти клас, бяха много активни и любопитни, за това какво се случва в Съдебната палата. Питаха за наказанията, които налага съда, включително и на деца, които са извършили престъпление. Интересуваха се какви са видовете наказания, какво се случва ако двама души са се сбили и наранили, например. Питаха за мерките за неотклонение като „Задържане под стража“ и „Домашен арест“.

25 деца от ОУ „Проф. Марин Дринов“ в Кюстендил са участниците в Детското полицейско управление. Програмата им за обучение е 2- годишна, като те се запознават с дейността на полицая, с техните права и отговорности като граждани на България. Като част от обучението им, децата гостуваха на Районен съд – Кюстендил, с техните ръководители инспекторът от Детска педагогическа стая Сашко Деянов и педагогическият съветник в училището Юлия Станчева.