Детски мобилен център по безопасност на движението бе открит днес в двора на VI ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ - гр. Кюстендил.

На официалното откриване на площадката присъстваха министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, кметът Петър Паунов, областният управител Виктор Янев, председателят на Общински съвет Кюстендил Михаела Крумова, директорът на ОДМВР – Кюстендил Елиан Стамболийски и зам.-кметът Светослав Василев и служители от сектор „Пътна полиция“ - Кюстендил, като се проведе открит урок по безопасност на движението с деца от училището.

„Благодаря на невероятните инициатори, благодарение на които присъствахме на открит урок и откриване на първата от такъв тип детска площадка в училищен двор, като интересът на останалите училища е наистина голям. Добре дошъл и благодаря на родения и израснал в Кюстендил - г-н Христо Терзийски, който уважи този вълнуващ урок и връчи първите талони за пътна безопасност на нашите малки приятели“, сподели кметът Петър Паунов.

снимка: Ярослав Ставрев за Кюстендил Инфо

„Много съм радостен да присъствам на този урок, защото виждам, че нашата инициатива преди доста години, стартирала като детско полицейско училище след това прерасна в детско полицейско управление, дава своите резултати. За нас пътната безопасност е първостепенен приоритет на Министерство на вътрешните работи. Помощ, която могат да ни укажат децата при пътната безопасност е точно такава - да ги учим, заедно да се учим и в много случаи децата дават примери и коригират поведението на своите родители“, заяви министърът на вътрешните работи.

Модерната детска площадка представлява полигон, изрисуван с пътни знаци, пешеходни пътеки и маркировка, като затвърждава и подпомага активните усилия на Община Кюстендил, чрез обучение в реална обстановка на най-малките участници в движението – децата – за безопасно поведение на улицата.

Проектът е по инициатива на г–жа Гергана Генадиева – родител от гр. Кюстендил, г-н Ботьо Гиргинов инспектор пътна полиция ОДМВР – Пловдив и г-н Радослав Златков старши полицай ВСК към РУ МВР - Кюстендил, с подкрепата на Община Кюстендил и РУО МОН – Кюстендил.