Към днешна дата епизоотичната обстановка в областта по отношение на болестта Африканска чума по свинете е благоприятна.

Това бе констатирано по време на ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от заместник областния управител на Област Кюстендил доктор Матей Попниколов.

„Епизоотичната обстановка е благоприятна по отношение и на всички останали болести“, обяви доктор Емил Гъгнев от ОДБХ – Кюстендил. Той поясни, че по време на ловния сезон през съботния ден са отстреляни 30 диви свине, а пробите са изпратени в Националната референтна лаборатория в София.

снимка: Областна администрация Кюстендил

„Към момента са изследвани 20 проби, които са отрицателни, а в рамките на деня ще бъдат изследвани и останалите, като и за тях очакваме да бъдат отрицателни“, каза доктор Емил Гъгнев.

Той посочи, че са били извършени и проверки на промишлените птицефермите на територията на областта. Установено е, че условията за биосигурност се спазват, както се спазват и всички изисквания по програмите.

„От вчера започна ваксинационната кампания по Програмата за надзор на болестта бяс, която се провежда на територията на страната. Тя стартира през 2009 г. и ще продължи до 2020 г. Разпръскват се по 25 ваксинални примамки на 1 кв. км. от летателни средства. Примамките в никакъв случай не бива да бъдат докосвани от хора, когато ги забележат“, обясни д-р Гъгнев.

Мерките по отношение на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Кюстендил остават непроменени.