Лаборатории по химия, физика и биология, както и 6 класни стаи са оборудвани по проект в Природо Математическа Гимназия "проф. Емануил Иванов" град Кюстендил.

фотограф: Ярослав Ставрев

Класните стаи са оцветени в различни цветове, сменена е мебелировката, по един съвременен начин е организирана класната стая. Снабдени са с нова, съвременна техника, която е необходима на учителите за да въвеждат новите технологии в обучението на учениците. Центъра е в унисон с новата политика, която ПМГ въпзриема. Политика към модернзация на обучителния процес.

"Днес е радостен ден за нас, защото започваме учебната година с обновени кабинети по природните науки! Независимо, че хората на науката са хора на ума, физическата среда има значение. Още повече, че проектът, който финализирахме на този етап беше не просто ремонт на класни стаи. Неговата идея беше да провокира нашите учители чрез предоставените им възможности като мебелировка, цветове и модерна техника към повече творчество и вдъхновение в тяхната работа и в клас, и в извънкласните форми. Този проект по един уникален начин подкрепя идеите ни, новаторските ни търсения и убеждението ни, че промени са необходими и сме на прав път. Защо съм сигурна, че сме на прав път? И вие щяхте, ако бяхте свидетели на грейналите лица на родителите, когато на първите ни родителски срещи ги поканихме да видят Центъра. Истинско вдъхновение са и очите на нашите ученици, когато влязоха в кабинетите. Затова определено казвам – физическата среда има значение! Защото нашата мисия като учители не е само да работим с 5-6 деца за върхови постижения, но и да палим любопитството на повече деца към науките и да изграждаме у повече деца знания, умения, уважение и респект към науките" каза на церемонията по официалното откриване на центъра директора на училището - госпожа Елена Стоилова.

Гости на церемонията бяха областния управител Виктор Янев, кмета на община Кюстендил, председателя на Общински съвет, бивши директори, преподаватели, ученици на ПМГ "проф. Емануил Иванов".

фотограф: Ярослав Ставрев

Автор на проекта е арх. Владислав Коларов, възпитаник на училището. Голяма заслуга има госпожа Екатерина Паскалева, която е дългогодишен директор на училището, както и Росица Везенкова (старши учител по биология в ПМГ).
Освен фондация „Америка за България“ сред спонсорите са Димитър Димитров, възпитаник на училището и дарител, както и много родители. С полезни идеи и решения в проекта се включват Училищното настоятелство с председател Иван Андонов и Общественият съвет с председател Владислав Стойков.

фотограф: Ярослав Ставрев

Проекта е част от програмата "Училища на бъдещето" и е на стойност 144 000 лв. ПМГ "проф. Емануил Иванов" гр. Кюстендил е едно от 23-те училища-финалисти, избрани с национален конкурс през 2016 г. "Училища на бъдещето" е инициатива на Фондация „Америка за България“, която помага на  училища от цялата страна да преобразят образователната среда за по-добри резултати на учениците си.

Заедно с училищните екипи, програма „Училища на бъдещето“ създава модели на училища, които въплъщават силно училищно лидерство, съвременни педагогически подходи, мотивираща учебна среда и ангажиращи образователни технологии.