В село Раждавица кюстендилската рок група „Ръсти стрингс“ засне два видеоклипа на автентични народни песни, на които групата прави авторски обработки. Видеата на „Яно мори“ и „Разболе се Калина“ са заснети пред уникална къща от 30-те години на 20-ти век.

„Направихме клиповете пред уникалнa къщa, която по настоящем се руши... Искаме да насочим вниманието на обществото към обезлюдяващите се села, липсата на поминък и обезверяването на хората”.

В рок групата “Ръсти стрингс“ заедно със Ася, Светли, Кирил и Марти е и англичанина Алън, който е запленен от приридата в кюстендилският край. Алън вече 7 години живее в кюстендилско село. Клиповете са заснети от оператора Ярослав Ставрев, монтажа е поверен на Анатоли Костов. Мястото е в близост до Центъра за занаяти "Старата череша" в село Раждавица. Центърът е разположен зад стара 100 годишна фурна, която била в окаяно състоятие и е възстановена наскоро.

През 30-те години на 20-ти век в селото са живяли 1300 човека, а в момента са малко над 200 души. Разцвета на кюстендилските села в близост до ЖП линията през 30-те години, дължащ се на износа на плодове за Европа, е довел до построяването на много красиви къщи, много от които за съжаление са изоставени и се рушат. Като една от причините за това е липсата на европейско финансиране” сподели Борислав Крумов - управител на центъра за занаяти.