На 24 Март във Велинград ще се проведе 7 национален фестивал за любители на български хора "Пролетно хоро". Изданието на фестивала тази година е посветено на 70 години от създаването на Велинград.

На велинградска земя хорца ще тропкат танцьорите от ТФ "Партньори" към Сдружение Партньори - Кюстендил, както и танцьори от Дупница, Благоевград, Сандански и други.
В седмото издание на фестивала отново ще има изненади за участниците. Откриването ще бъде в ръцете на представителния духов оркестър на курортния град. Музикантите вече репетират и подготвят специална програма с фолклорни мотиви.

снимка от въздуха на "Пролетно хоро" 2017 г. Велинград

"Роял Бенд Благоевград" е оркестърът, който на откритата сцена на площад "Възраждане" отново ще свири за да се хванат всички голямото пролетно хоро. Ще се изиграят 6 хора от всяка една фолклорна област на България. Преди това обаче парад-дефилето ще премине през целия град, а организаторите очакват да се включат около 2000 танцьори и гости.

Фестивалът не е с конкурсен характер, неговата основна цел е да събере хора с различно образование, възраст и интереси, който обичат българския фолклор и играят с удоволствие български народни хора.
Всяка група ще се представи с хора на открито и индивидуално представяне в зала.
През 2017 година фестивалът "Пролетно хоро" бе номиниран за туристическо събитие на годината в годишните награди за туризъм на министерство на туризма.