Над 50 деца от град Кюстендил се включиха в музейната работилница посветена на освобождението на града от турско робство. Тя се организира от Регионален Исторически Музей "акад. Йордан Иванов". С

помощта на интерактивни игри, децата имат възможност да се запознаят с военните униформи носени в периода на освободителната война, както и да сглобят под формата на пъзел някои от емблематичните картини посветени на събитията съпътстващи освобождението.

"Изработваме предимно униформи, които са на руски военни и на българското опълчение и по този начин доближаваме темата за освобождението до децата. Униформите ги правим с помощта на платове, които апликираме върху лист хартия. По този начин се получава една много интересна и любопитна за децата фигура на опълченец или руски войник" каза експерта в РИМ Кюстендил - Мирослава Таскова.

Основен елемент в заниманията е визията на героите на Кюстендил - дядо Ильо Войвода, ген. Савойски, Симо Соколов и други.

На 29 Януари тази година се навършват 140 години от освобождението на Кюстендил от турско робство.  В памет на това събитие е и поредната музейна работилница за деца, която фокусира вниманието върху личностите спомогнали за освобождението на града.

Освобождението на Кюстендил ще бъде отбелязано с тържествено шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на дядо Ильо Войвода.