Районен съд – Кюстендил остави без уважение молбата на обвиняем за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“ в по- лека такава. Районна прокуратура е привлякла В. А. като обвиняем, за това че на 11.03.2024 г., в гр. Кюстендил, с нанасяне на удари по главата, чрез използването на ръчен инструмент – тесла, е причинил на съпругата си лека телесна повреда, като същата е извършена в условията на домашно насилие, както и за това, че на 10.03.2024 г., чрез нанасяне на удари с ръце по главата и тялото, е причинил на малолетната й дъщеря лека телесна повреда, в условията на домашно насилие. В. А. е привлечен като обвиняем и за това, че на 10.03.2024 г., е отправили закана за убийство към съпругата си и към двете й малолетни деца.

Защитата пледира за по- лека мярка за неотклонение „Парична гаранция или Подписка“, за да може обвиняемият да работи и да погасява кредитите си. Свидетел изрази готовност, обвиняемият да се регистрира на неговия адрес.

Районен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Мая Миленкова, посочва в мотивите си, че нито към молбата за изменение на мярката за неотклонение, нито в хода на досъдебното производство, са събрани доказателства, които да разколебават мотивите наложили първоначалното вземане на мярка „Задържане под стража“. Видно от събраните доказателства, може да се направи обосновано предположение за авторство на инкриминираните деяния. Налице е и реална опасност обвиняемият да се укрие и извърши друго престъпление. Обвиняемият може да се укрие, с цел да избегне наказателна отговорност. Изключително влошените след инцидента отношения между страните създават реална опасност обвиняемият да потърси възможност за саморазправа, се посочва още в мотивите на съда.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок, считано от днес.

 ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.