Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на С. Р. / на 44 г. / и Е. К. / на 47 г. /, и двете привлечени като обвиняеми от Окръжна прокуратура – Кюстендил за грабеж, при условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 199, ал.1, т.4, във вр. с чл. 198, ал.1, във вр. с чл. 29 от НК.

На 20.05.2024 г., в района на Кооперативния пазар в гр. Кюстендил, на пътека между зеленчуковия пазар и бившето лятно кино, в съучастие като съизвършители, са отнети чужди движими вещи – пари на стойност 80 лв., от владението на кюстендилка, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като е употребена за това сила- бутане и дърпане на пострадалата. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив. И двете обвиняеми са осъждани за тежки умишлени престъпления.

Данните събрани в хода на досъдебното производство могат да обосноват извод, че вероятни извършители на престъплението, в което са обвинени, са именно С. Р. и Е. К. , действали при условията на съучастие, в хипотеза на съизвършителство. Престъплението е тежко по смисъла на Наказателния кодекс. За него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 - 15 години и конфискация до една втора на имуществото на виновния. Обвиняемите са многократно осъждани, основно за престъпления против собствеността. Налице е реална опасност да извършат престъпление, се казва още в мотивите на съдия Веселина Джонева, за вземане на най- тежката мярка за неотклонение. 

Определението на Окръжен съд – Кюстендил подлежи на частна жалба или протест пред Апелативен съд – София, в 3 дневен срок.