Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Р. Д. / на 52 г., неосъждан, от гр. Кюстендил /, привлечен като обвиняем от Районна прокуратура – Кюстендил за грабеж и блудство с момиче навършило 14 години. Въззивният съд отмени определението на Районен съд – Кюстендил, с което по отношение на обвиняемия бе взета по – лека мярка за неотклонение - „Домашен арест“.

Р. Д. е привлечен като обвиняем за това, че на 18.10.2023 г., в гр. Кюстендил е отнел чужди движими вещи – сумата от 10 лв. от владението на непълнолетно момиче, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за целта сила, както и затова, че е извършил действия с цел да възбуди полово желание, без съвкупление по отношение на момиче навършило 14- годишна възраст, като деянието е извършено чрез употреба на сила.

В мотивите си за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, Окръжен съд – Кюстендил посочва: В разглеждания случай е налице обвинение за престъпления, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Събрани са свидетелски показания, от които следва извода за вероятност с висока степен на интензитет, обвиняемият да е извършил деянията, за които са му повдигнати обвинения. Съдът счита, че съществува реална опасност от извършване на друго престъпление, като отчита висока степен на обществена опасност на извършеното деяние, тъй като се касае за акт на посегателство по отношение на дете. 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.