Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил взе най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на обвиняемите в неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа и кражба на електроенергия, с цел добив на криптовалута – Илиян С. и Светослав К. Съдът измени изцяло определението на РС – Кюстендил, който бе взел по отношение на двамата обвиняеми мерки за неотклонение „Домашен арест“.

Полицаи се натъкнаха на ферма за добив крипто валута

Съдът счете, че на този ранен етап от разследването има достатъчно доказателства, сочещи обосновано предположение за съпричастност на Светослав К. и Илиян С. към деянията, за които са привлечени като обвиняеми. Присъствието им в помещение на бившия обувен завод „Ильо Войвода“ в Кюстендил не е било случайно, защото достъпа на служители на полицията и ЧЕЗ, първоначално е бил осуетен от обвиняемия Илиян С., който е заключил помещенията с катинар.

снимка: Окръжна прокуратура Кюстендил

Обвиняемият Светослав К. е бил собственик и управител на фирмата, сключила договор за наем със собственика на помещенията, в които бяха открити множество компютърни конфигурации за добив на криптовалута, две трансформаторни машини за промяна напрежението на електроенергията, както и разкачени кабели за тяхното снабдяване с електроенергия. Той е отключил лично и второто помещение, в което бяха намерени компютърни конфигурации , на ул. „Оборище“ в Кюстендил, като е въвел кода за изключване на системата за охрана.

Електричество за над 2 млн. лева е откраднато от ЧЕЗ

Съдът счете още, че по отношение на Светослав К., който е IT специалист съществува и реална опасност от заличаване на следи, т. е. от извършване на престъпление. Обвиняемият Илиян С. е осъждан, а поведението му – заключването на помещението в бившия Обувен завод, говорят също за желание за заличаване на следи.

Определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което по отношение на Светослав К. и Илиян С. бяха взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“, не подлежи на обжалване и протестиране.