На пресконференция в клубът на БТА в Кюстендил Йордан Тодоров обяви решението си да бъде независим общински съветник. То е продиктувано от факта, че по време на предизборната кампания той обяви, че няма да подкрепи никой от кандидатите за кмет на Община Кюстендил достигнали до балотаж, а от изпълнителното бюро на БСП излязоха с позиция "малко сме се объркали" и подкрепиха инж. Огнян Атанасов.

 "Знаете, че имаше някои разминавания, но за мен приоритети са интересите на хората, които са ме избрали и за това подавам оставката си като председател на БСП Кюстендил. Освен, че подавам оставката си се отказвам и от членството си в Българската Социалистическа Партия." заяви Йордан Тодоров.

"Заявявам, че в настоящият Общински съвет, ще продължа, както съм правел и предишния с риск да не съм и толкова удобен, да защитавам интересите и правата на всички хора, които са ме избрали. Желая успех на новото общински ръководство, като се надявам това, което са обещали в кампанията да го изпълнят и това, което са гласували през годините по същият начин да го внесат за разглеждане."