Районен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 41- годишния кюстендилец И. Т. Той е привлечен от Районна прокуратура – Кюстендил като обвиняем за няколко престъпления: за това, че на 02.09.2023 г., на пътя между селата Нов чифлик и Багренци и нарушил правилата за движение и причинил ПТП, между управлявания от него лек автомобил „Мерцедес“ и полицейски автомобил „Опел Астра“, като по непредпазливост е причинил средни телесни повреди на двама полицейски служители; за това че е пречил на органи на властта – автоконтрольори от ОД МВР – Благоевград и ОД МВР – Кюстендил да изпълнят задълженията си по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, и по опазване на обществения ред; за закана за убийство към длъжностно лице, както и за извършване на непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост и цинизъм.

Защитата пледира за по- лека мярка за неотклонение, като твърди, че обвиняемият е носил със себе си голяма сума пари, изпитвал е съмнения по отношение на това, дали лицата, които го спират, макар и с полицейски униформи, са действително полицаи, поради което е отказал да спре за проверка.

Преследването на обвиняемия е започнало от гр. Банско, като видно от разпитите на полицейските служители, още от гр. Банско до мястото на окончателното и принудително спиране на управлявания от обвиняемия автомобил в с. Багренци, многократно на същия са подавани сигнали за спиране от различни полицейски патрули, на територията на различни населени маста. От показанията на всички свидетели може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията за които са му повдигнати обвинения. Предвид проявената упоритост, в хода на която е реализирал състава на множество престъпления, може да се изведе наличието на реална опасност от извършване на други престъпления. Независимо от факта, че обвиняемият има постоянен адрес в гр. Кюстендил, същият заяви в днешното съдебно заседание, че желанието му е да напусне Република България и да замине за Русия. Това негово твърдение създава реална опасност да се укрие и да затрудни приключването на делото, се посочва в мотивите на съдия Мая Миленкова.

Определението, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.