Ако сте собственик на онлайн бизнес и искате да постигнете сериозен успех, то задължително трябва да сте наясно с понятието SEO.

В тази статия ще бъдат засегнати темите за същността на това понятие, начините, по които действа SEO и какви конкурентни предимства ви дава.

Какво всъщност е SEO и как действа?

Search Engine Optimization - това означава абревиатурата SEO. На български можем да преведем понятието като “Оптимизация за търсачки”, често неправилно се нарича „SEO оптимизация“. Но каква всъщност е целта на тази оптимизация и по какъв алгоритъм действа тя?

Най-обобщено, целта на придобилата вече сериозна популярност SEO оптимизация е да направи така, че вашият сайт да има по-голяма видимост в Google в органичните резултати. Тоест, за разлика от Google Ads, където сайтът ви излиза в резултатите, докато плащате рекламата си, при SEO оптимизацията се търси възможно най-добро класиране на основни за бизнеса ви ключови думи изцяло по органичен път.

Ето един илюстративен пример как действа SEO:

Ако разполагате с онлайн магазин за дамски дрехи, идеята на оптимизацията за търсачки е да ви изведе на колкото се може по-висока позиция в резултатите от търсенето по ключовата дума “дамски дрехи”, както и по други основни заявки.

Така, когато потребителите напишат, например, “дамски дрехи” в Google и, в най-добрия случай, видят сайта на вашия бизнес на първо място, има голяма вероятност да кликнат на съответната страница. А както всички знаем, повечето посещения в един сайт увеличават драстично възможностите за активно действие от страна на потребителите било то онлайн покупка, заявка по телефон, абониране за имейл бюлетин и т.н.

Спечелете предимство пред конкурентите с ефективна SEO оптимизация

В България и по света има изобилие от онлайн магазини като техният брой продължава да се увеличава ежедневно. Тази тенденция със сигурност ще продължи за в бъдеще, а форсмажорни обстоятелства като пандемията от Covid-19 само ускоряват целия процес.

Всичко това води до огромна пазарна конкуренция, независимо дали продавате продукти като обувки, предлагате услуги като ремонти на покриви или присъствате на пазара с други стоки и/или услуги.

За да спечелите предимство пред конкурентите си, трябва да направите нещо различно от тях, да намерите нови възможности за по-устойчиво и дълготрайно присъствие на сайта ви в онлайн пространството. Именно тук идва на помощ SEO оптимизацията.

За да бъде оптимизацията за търсачки максимално качествена и ефективна, задължително трябва да се доверите на опитни и доказани специалисти в тази сфера. SEO е дълъг и сложен процес, резултатите се постигат по-бавно, но са по-устойчиви във времето. Именно затова е важно оптимизацията да се осъществява от професионалисти. Трябва да имате предвид, че ако се прави неправилно оптимизация на вашия сайт, това може да има дълготраен негативен ефект и да навреди на бизнеса ви! Затова се доверявайте само на доказани с годините специалисти и SEO агенции.

Сега вече сте наясно какво е SEO, а това неминуемо увеличава шансовете ви за успех в онлайн бизнеса!