В момента на проверката полицаят не е бил на работа. Тепърва ще се установява дали е държал наркотика с цел разпространение.

Полицаят е спрян за проверка в рамките на провеждана специализирана операция във връзка с противодействие на конвенционалната престъпност и контрол на движение по пътищата. Отказал е да бъде тестван за алкохол и наркотици. По време на проверката е установено, че е служител на МВР в столична структура. Това обяви на брифинг директорът на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Тодор Петров.

Служител на МВР е задържан в Кюстендил с наркотични вещества

На място е извикан следовател и извършено изземване от лекия автомобил. Намерени са 3 обекта с марихуана и метаамфетамини. Предприети са действия по претърсване на жилището, обитавано от мъжа. В него са намерени количества с марихуана, както и електронна везна и мелница – тип гриндер. Това обяви говорителят на Районна прокуратура – Кюстендил, Галина Димитрова.

По случая е започнато досъдебно производство. Лицето е задържано за 24 часа. В ранната утрин протоколите са изпратени в Районна прокуратура в Кюстендил и са внесени в съда.

Арестуваният полицай не е осъждан. Той е отказал да даде проба за алкохол и наркотични вещества и към него не може да бъде предявено обвинение за управление на МПС под влиянието на наркотици и алкохол, а само за притежание на наркотични вещества. Законът предвижда глоба от 2 000 до 10 000 лв. и затвор от 1 до 6 год. Разпитан е пред адвоката си и дал е обяснения. Иззетото количество е било пакетирано, засега не са ясни точните количества.

В момента на лицето е определена парична гаранция от 5 000 лв., която да бъде внесена в едноседмичен срок.

МВР остава безкомпромисно към всяко едно лице, извършило престъпление, без значение дали е служител на МВР или не. Той е в системата на МВР от 2013, но не е работил в Кюстендил, уточни директорът на ОДМВР – Кюстендил.