Филмът на Валери Йорданов излиза на голям екран на 3-и февруари

09 януари 2023, София. На 3-и февруари предстои премиерата на втория пълнометражен филм на режисьора Валери Йорданов „Шекспир като улично куче“. След успеха на „Кецове“, който бе отличен от Европейската филмова академия и бе българското предложение за „Оскар“ през 2012, Валери Йорданов отново е режисьор и сценарист на втория си филм. 

„Шекспир като улично куче“ разказва историята на едно момче на седемнайсет години, притежаващо два големи таланта - актьорските умения и уличният бокс. Момчето обича и може да пише, обожава Шекспир и е „безкомпромисният шеф” и „гангстерът“ на своята улица. Пред него се изпречват два тежки въпроса: как и дали ще продължи по правилния път и с кой от `талантите` си може да спаси живота на най-близкия си човек.

„Историята в „Шекспир като улично куче“ е истинска и преживяна. Естествено някои от линиите й съм доизмислил или уголемил, дал съм място на повече „сценарни хватки“, които са полезни за разказа и филма, но в цялост историята е реална и действителна част от моя живот и от този, на мои приятели“, споделя Валери Йорданов. 

В ролята на Чаво - прототипът, вдъхновил историята и реален човек в живота на Валери Йорданов, влиза Захари Бахаров. Дебюти в игралното кино в главните роли на Данко, Ицо и Ели правят младите таланти Владислав Стоименов, Васил Илиев и Елеонора Иванова. Зад камерата застава Борис Славков, а продуценти на филма са Chouchkov Brothers, продуцирали едни от най-успешните български филми в последното десетилетие - „ТИЛТ“ (2011) и „18% сиво“ (2020). 

„Шекспир като улично куче“ България, 90 мин.

  • Режисьор: Валери Йорданов
  • Сценарист: Валери Йорданов
  • Оператор: Борис Славков
  • Продуценти: Борислав Чучков, Виктор Чучков, Валери Йорданов, Гергана Станкова
  • Композитор: Калин Николов
  • Художник: Ванина Гелева
  • Художник костюми: Мирела Василева
  • Режисьор по монтажа: Валери Йорданов
  • Монтаж: Виктория Радославова

В ролите: Владислав Стоименов, Захари Бахаров, Елеонора Иванова, Васил Илиев, Гергана Данданова, Меглена Харамламбова, Доротея Толева, Стефан Щерев, Любомир Нейков, Силвия Лулчева, Серафим Тодоров, Леард Докле и др. 

„Шекспир като улично куче“ е реализиран с подкрепата на ИА “Национален Филмов център“ и Програма „МЕДИЯ“ на ЕС.