На 3 март т.г. в читалище „Братство 1869“,  от 13:00 ще се състои прожекция и среща с авторите на филма за македоно-одринския революционер Тане Николов. Входът е свободен.

Документалният филм „Тане Войводата“ разказва за живота и делото на революционера Тане Николов, който за съжаление е малко известен на сънародниците ни, а има огромни заслуги към България. Той прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни борби от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Тане Николов се сражава в Илинденско-Преображенското въстание и войните за националнo обединение. Оглавява и малко известната Вътрешна тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция след Първата световна война. С четата си взема участие и в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., в която двеста четника се изправят срещу трихилядна турска войска. Това е и най-кървавото сражение на македоно-одринското освободително движение след Илинденско-Преображенското въстание.


 Във филма, режисиран от Иван Узунов, са заснети трийсет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА „Архиви“ и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека. За музикалното оформление е използвана народна музика, изпълнена от международно признатия Оркестър „Зорница“, както и музика, композирана специално за филма и изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Диктор на филма е Светозар Кокаланов.