С много настроение за публиката и артистични вълнения за участниците започна на 3-ти септември Второто издание на „Сцени на Струма“ на открита сцена пред Читалище „Братство 1869“ гр. Кюстендил – един от съорганизаторите, заедно с Музикална къща „Престо“ и Надежда Димитрова. Сред многото изпълнения на сутрешния концерт от 11 часа имаше такива на местни участници и на деца от други градове, предимно от София. Чуждестранните гости запознаха публиката с някои традии от своите държави. София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представи дейността на центъра пред публиката. Малкият Дамян Митрески участва в художествената програма със стихотворението "Анадилим" ("Майчин език") на Мина Рашид, което изрецитира на азербайджански език. За посетителите бе подредена изложба от детски рисунки "Азербайджан - Кавказски рай" в сградата на читалището. Демонстрацията на азербайджанска чаена софра предизвика интереса на посетителите с ритуалите, свързани с това какво се сервира на маса и дегустацията на ароматния азербайджански чай с бонбони или млечна захар. Присъствието на китайската култура у нас и дейността на Институт Конфуций – София, представи г-жа Аксиния Колева.

Интерсен акцент бе представянето на мароканската култура с певци и танцьори в национални костюми. С активностите на Асоциация за българо африканско и европейско сътрудничество  запозна присъстващите  нейният председател Нуридин Риажи. 

Артистични работилници за деца и родители в следобедните часове водени от художника Кристиян Терзиев и Светлана Иванова – занимания с барабани и рисуване на фона на музикално изпълнение, вдъхновиха детската аудитория, всеки да изрази себе си по разнообразни начини, вдъхновени от творческия заряд на организаторите и гостите от чужбина. Приятно бе да опиташ китайски чай и вълнуващо да напишеш името си с китайски йероглифи с помощта на представителите на Институт Конфуций - София - Лиу Сиумин - директор на ИКС от китайска страна; г-жа Аксиния Колева от българска страна; Луо Хуейли - преподавателка в ИКС; Силви Велев - преподавател по тайдзицюан; Джао Син уа. Институт Конфуций - София е образователен и културен център към СУ “Св. Климент Охридски”. Основната му дейност е свързана с преподаването на китайския език и разширяване познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развитие на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничество между Китай и държавите по света в областта на образованието, науката, културата, икономиката и други сфери. 

Към красотите на Мароко, туризма и традициите публиката бе въведена от лекция на Нуридин Риажи  и прожекция, придружени от дегустация на марокандски чай. 

Освен музика, театър и танц организаторите акцентират и на спортове, свързани с духовното израстване на децата. За посетителите атрактивна бе демострацията с боксьори от клуба по савате в Пловдив с треньор французинът Стефан Тардитс. Те представляваха Българската федерация по савате /френски бокс/ с председател Георги Танчев

Вечерният концерт на 3-ти септември „Сцена за всички“ запозна публиката с  различни състави и изпълнители: Анна Танчева актриса, Светлана Иванова сопран, Надежда Малчева пиано, Милена Караджова, Вергиния Николова, Ружа Райчева, Ваня Ангелова, маесторо Алехандро Чавес и други. 

Другата изложба в рамките на фестивала е на Лора Генчева „Чудният свят на Лори“, която може да се посети до 17-ти септември в Читалище „Братство 1869“ гр. Кюстендил.

На 7-ми септември  на Сцената на читалище ‘’Братство  1869’’ гр. Кюстендил от 18:30 ч.  в концерта  „Залези над Струма“ дуото от Албания Дуо Дурата Лазо, пиано и Зийа Бейлери, саксофон  изпълняват за публиката с творби от Винченцо  Белини, Гаетано  Доницети, Жан-Баптист  Арбан, Жером  Савари, Пол  Агрикол  Генин.

Във фестивала предстои  майсторски клас по цигулка с Деница Казакова с гости от Швейцария.