На 3.09.2022 г. (събота) от 11:00 ч. на сцената пред читалище „Братство 1869” официално ще бъде открито второто издание на фестивала „Сцени на Струма” с поредица от инициативи. Музикалната програма ще започне с концерт „Приятелство” и с представяне на различни национални култури – Китай, Азербайджан, Мароко, Германия, Франция и др. 

От 15:00 ч. ще се проведат артистични работилници с разнообразие и вдъхновение за музика, танци, рисуване и спорт (айкидо, тай чи, френски бокс).

От 16:00 ч. ще се състои Чаена церемония – Институт Конфуций – София и прожекция на филм за Мароко от 16:30 ч.

От 18:00 ч. ще се проведе концерт „Сцена за всички” с участието на различни състави и изпълнители - Анна Танчева, актриса, Светлана Иванова, сопран, Надежда Малчева, пиано, Милена Караджова, Вергиния Николова, Петър Батолов, пиано, Ружа Райчева, Ваня Ангелова и др.

На 4.09.2022 г. (неделя) от 17:30 ч. на сцената пред читалище „Братство 1869” ще се проведе „Реквизит за бягство: две напред, едно нагоре” – мистериозен спектакъл Катя, Ани и приятели”, а от 18.30 ч. ще се състои Концерт „Залези над Струма” – „Любовна музика от Пърсел до Гершуин” с участието на Светлана Иванова, сопран и Надежда Малчева, пиано.

На 5.09.2022 г. (понеделник) от 17:00 ч. на сцената на читалище „Братство 1869” ще се състои спектакълът на Анна Танчева „Баладите на Калиопа” със стихове на кюстендилската поетеса Роза Анастасова, а от 18:30 ч. ще се проведе клавирен концерт „Залези над Струма” на Марио Бобоцов с творби от Бах, Бетовен, Скрябин, Рахманинов.

Организатори на фестивала са община Кюстендил, читалище „Братство 1869“ и Музикална къща „Престо“. 

Фестивалът „Сцени на Струма“ обединява духовното и физическо усъвършенстване и помага да се докоснем и да опознаем чуждите култури. В него ще се включат както самодейци, така и професионалисти.