Окръжен съд – Кюстендил наложи наказание „лишаване от свобода” за срок от 1 година и 4 месеца, както и „глоба” в размер на 3 000 лв. по отношение на обвиняем, който се призна за виновен в държане, с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Съдът одобри споразумението постигнато между Окръжна прокуратура и защитата на обвиняемия, което има значението и характера на влязла в сила присъда.

Обвиняемият А. Л. / на 31 години от Кюстендил / се признава за виновен в това, че на 26.07.2022 г. в къща, на ул. "Николичевски път" в град Кюстендил, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - хероин и канабис. Хероин с общо нето тегло 17,175 грама, на обща стойност 1545,75 лева. Коноп /марихуана/ с нето тегло 0,75 грама, на стойност 4,50 лева.

Наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 4 месеца да бъде изтърпяно от обвиняемия при първоначален „общ“ режим, определи Окръжен съд – Кюстендил, като потвърди взетата по отношение на А. Л. мярка за неотклонение „Задържане под стража” и приспада времето, през което обвиняемия е бил задържан по настоящото дело, считано от 26.07.2022 г. до влизане на споразумението в сила.
Деянието за което се одобри внесеното споразумение е извършено в изпитателния срок по предходно осъждане на А. Л., със споразумение от 01.07.2020 г., по дело на РС – Кюстендил. Съдът привежда в изпълнение отложеното условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, което да се изтърпи отделно при първоначален „общ“ режим.
Определението може да се обжалва и протестира по в 15-дневен срок пред САС.