Кметът на Община Кюстендил спази обещанието си да показва документи, ако бившия министър на околната среда и водите не се извини на кюстендилци. На пресконферения пред местни медии кметът коментира ситуацията и предостави документи, които могат да се изтеглят от линковете по-долу.

Паунов: Очаквам извинение от г-н Сандов

В отговор на твърдение, че някой трови съгражданите си като се пали депото в Радловци, кмета на Община Кюстендил Петър Паунов коментира:

"Първо да кажем, че от Февруари месец там не е имало запалвания. Очевидно провокациите, които бяха инициирани вече са пресечени. На място има непрекъснато охрана, разполагаме и с необходимата техника. Слава Богу до момента и природата не е позволила да се случва подобно нещо. Представям ви отговор от Министерство на околната среда и водите, постъпил при нас на 19.4.2022 г. Мисля, че си спомняме всички, че точно това министерство и човека, който трябваше да го оглавява до скоро отправя тези твърдения. В отговор на МОСВ за извършени замервания по 72 часа на 28.9.2021 г и на 8.2.2022 г. се казва - Съгласно нормите представени в цитираните наредби и извършените измервания на качествата на атмосферния въздух в района на село Радловци, чрез мобилна автоматична станция НЕ са установени нарушения.

"Ако имаше превишаване на вредните емисии в атмосферния въздух, същият този господин вчера се похвали, че е изпълнил едно свое обещание да отпусне 40 млн. лв. за общини със замърсен въздух, които да си подменят горивни и отоплителни системи, както в битовите домакинства, така и в общинските администрации, като дори могат да се купуват електромобили."

Свали данните за качеството на въздуха

Ако е имало замърсяване на въздуха, къде сме ние в този списък и защо Кюстендил не е в включен пита кметът Паунов.

На пресконференцията бяха показани получените отговори от Община Перник.

"Ето го отговора от 7.8.2017 г. на г-жа Церовска, в които изявява, че в предвид гореизложеното, оценявайки неудобствата и притесненията, както и негативните последици, следва да имате в предвид, че приетото общо решение на общините в сдружението ни, не е променено и не можем да предоставим възможност за депозиране на отпадъците на вашите общини. Става въпрос за Кюстендил, Невестино и Трекляно. Ние освен, че трябва да решаваме нашия проблем, сме закачили на буксир Невестино и Трекляно, въпреки че там тоя проблем далеч не съществува." поясни кметът Паунов.

Свали отговора на г-жа Церовска

Следващият кмет на Община Перник, г-н Станислава Владимиров на 3.9.2020 г. изпраща отговор, в който се казва:

"След гласуване на Регионалното сдружение за управление на отпадъците взе решение да отхвърли искането ви за сключване на договор за депониране на около 10 000 тона отпадък годишно, поне до изграждане на клетка №2 в регионалното депо за неопасни отпадъци."

Свали отговора на г-н Владимиров

По думите на кметът Паунов, когато някой спира интереси за милиони, когато лакеи не могат да обслужат интересите на господарите си, той става мишена за това, че брани интересите на съгражданите си. По думите му, както се опитват да източат бюджетите на домакинствата през енергетиката, така са на прицел и парите на кюстендилци.

Паунов обеща, че в близките дни ще покаже документи от които е видно кога общината е заявила средствата и кога те са предоставени от държавата.