Стопаните излизат на протест, защото не са съгласни с политиката за подпомагане на сектор "Плодове и зеленчуци" и недостойно ниските ставки по схемата за обвързана подкрепа. Недоволство изразяват и срещу липсата на държавна политика за защита на родното селско стопанство.

Протеста ще е мирен. Той е насрочен за 17 и 18 Март за времето от 12 ч. до 14:30 ч. и ще се проведе на кръстовището на пътя за София и село Жабокрът.

Земеделските стопани настояват да се преразгледат ставките за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци и да се изготви спасителен план за сектор "Растениевъдство" заради високите цени на горивата и използваните препарати. Също така настояват за намаляване на ДДС от 20% на 9% за произведените в България плодове и зеленчуци, както и за намирането на механизъм за защита на родното производство на плодове и зеленчуци спрямо вносните. Сред исканията им е разпределението на парите по Ковид мерките да бъде 50:50% между "Животновъдство" и Растениевъдство".

„Проблемът през тази година са високите цени на горивата, торовете и всичко останало, както и голямата „секира“ на Министерство на земеделието спрямо абсолютно всички производители в България в сектор овощарство, зеленчукопроизводство, зърнопроизводство и животновъдство. Ставките в сравнение с миналата година за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци са намалени с 40 %. Като това е може би последната година в която ще бъдат субсидирана култура картофи." заяви Ясен Стипцарски.

Цената на продукцията ще се увеличи с 40-60 % и може да станат картофите 1,20 лв - 1,50 лв.“, каза земеделски производител Крум Крумов.

По думите му в момента не мисли да се отказва от земеделието, но оцелява благодарение на това, че има друг бизнес, чрез който си подпомага финансово земеделската работа.