Над 1,5 тона канабис бяха изкоренени и унищожени вчера в землището на с. Ново село. До разкриването на нивата с наркотика се стига след като, криминалистите от ОДМВР – Кюстендил, и РУ Кюстендил задържат в събота 33-годишен мъж с почти 2 кг канабис – в района на с. Ново село. При последвалите процесуално-следствени действия в жилището на кюстендилеца е открит и иззет пакет със зелена листна маса /канабис/. Общо иззетото количество е 2.200 кг. Задържаният е известен на полицията с множество противозаконни деяния и е популярен с прозвището Златистия. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест.

При продължилите специализирани действия служителите стигат до нива от 2 230 кв.м в горски участък в землището на с. Ново село, засадена с канабис. Добре обгрижваните растения надхвърлят ръст от 2.5 м. На място е устаяновено, че стопаните са положили професионална грижа за отглеждане на реколтата – изградена е поливна и капкова система, осигурени са и контейнери за вода и съоръжения, благоприятстващи отглеждането на канабиса.

След изкореняване и документиране на установеното в нивата и в присъствието на комисия по унищожаването и екип на РСПБЗН, реколтата от канабис е изгорена на място на място.

По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.