До 24 септември 2021 г. към 7 часа близо 20% от населението на област Кюстендил е самопреброено електронно (с получен код) в системата на Преброяване 2021.


Преброителите, които посещават домакинствата по домовете, попълват хартиена преброителна карта за лицата, непреброени с електронен въпросник, както и карта за всички жилищни сгради. В електронната карта не е включен раздел „сграда“ с въпроси за нея. Броенето на жилищните сгради е съгласно ЗПНЖФ през 2021 и цели установяване на броя на обитаваните и необитавани сгради и жилища в страната. В хартиените карти не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН.

Никъде не се полага подпис.

Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска книжка или паспорт или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ.

Ако Ви посети лице, което се представя за преброител, и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването.

Преброителите трябва да Ви представят карта със снимка, три имена и идентификационен служебен номер на картата. В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430.


На територията на област Кюстендил обхождат близо 460 преброители в преброителните участъци и райони. В случай, че не Ви намерят същите трябва да оставят телефон за връзка или да Ви посетят повторно.

Съдействайки на преброителите, гражданите изпълняват своето задължение по закон.