Окръжна прокуратура – Кюстендил е предала на съд С.Д. за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, вр. чл. 115 от НК.

Обвиняемият С.Д. живеел със съпругата си Р.Д. в апартамент в ж.к. „Герена“ в гр. Кюстендил. Мъжът системно злоупотребявал с алкохол, което ставало причина за изостряне на отношенията в семейството. Между двамата имало скандали, прерастващи в побои и сезиране на полицейски органи по този повод. Живеещите в блока често ставали неволни свидетели на случващото се между двамата съпрузи.

Късно вечерта на 17.01.2020 г. между обвиняемия и жена му отново възникнал скандал. Мъжът бил под влияние на употребен по-рано алкохол. Взел кухненския нож и нанесъл с него няколко удара по гърба на Р.Д. и по задната част на главата й.

Допускайки, че с действията си е възможно да е убил съпругата си, С.Д. решил да прикрие престъплението. Преместил пострадалата от кухнята в стаята, където я сложил на леглото. Укрил пропитите с кръв възглавници, сменил постлания китеник с покривало, преоблякъл жената и увил тялото й с одеяло. Не успял да се свърже с дъщеря си, за да я уведоми, че майка й е починала, и заспал.

На сутринта излязъл и помолил съсед от блока да се обади на телефон 112, като му казал, че жена му е починала. На място пристигнал екип на спешен център и констатирал смъртта на Р.Д.

На същия ден, при подготовката на погребението на жената, по тялото и главата й били открити порезни рани и синина. Била уведомена полицията и предприети действия по разследването.

От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на пострадалата се дължи на остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, настъпили в резултат на прободно-порезните наранявания на гръдния кош, последвал масивен хемопневмоторакс и кръвозагуба.

Понастоящем обвиняемият С.Д. е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.