От няколо месеца се извършва рехабилитация на Кадин мост в село Невестино. Финансирането е в рамките на 198 000 евро и по европроект. От общинската управа в Невестино обясниха, че още от самото начало идеята е била да се направи рехабилитация и моста да остане част от пътно-транспортната мрежа. Рехабилитацията се налага за да се разтовари моста от излишен товар - глина и асфалт с обща дебелина от около 50 см. или около 460 тона натоварване на конструкцията на моста. В проекта също така е заложено и изчистването на петият проток от ляво на дясно по течение на реката, който беше доста задръстен и бяха затрупани основите на моста.

Проблемът идва от това, че Кадин мост е паметник на културата от национално значение. От Националния институт по паметниците на културата и от екипа, работещ по проекта за реновиране са категорични, че Кадин мост трябва да остане максимално близък до автентичния му вид и да бъде пешеходен. В момента моста е покрит с големи каменни плочи, който в комбинация с наклона правят минаването възможно само за пешеходци.

"Като наше задание навсякъде е написано, че разтоварвайки моста от излишният това трябва да се сложи подходяща настилка и 80 метра асфалт, така е записано в обяснителната записка. Искаме, настояваме и така трябва да стане - моста да си остане проходим за леки автомобили и ленейки и пожарни" заяви кметът на Община Невестино инж. Димитър Стаменков.

 

снимка: Ярослав Ставрев - Студио Видеограф

Жителите на Невестино и околните села настояват по моста да могат да преминават автомобили. По думите им той е важен кръстопът, които свързва десетина села. Направили са подписка с която официално заявяват несъгласието си Кадин мост да бъде само за пешеходци.

"Почти цялото село се е подписало. Над 400 подписа са събрани. Всички за това моста да си остане за преминаване на леки автомобили, което на практика в момента няма как да се случи. На практика това е един кръстопът, които затруднява цялото движение на хората в общината. Не само от Невестино, а и от всички близки села. Колите със специален режим на движение, линейки и пожарни, ако трябва да заминат към съседното село трябва да заобиколят около два километра. Трябва да минат през спящи полицаи, което ще ги забави." каза Любомир Димитров.

 

"Тука в селото сме земеделски район. Има много сенокосачки, моноблокове и коли с ремаркета, които минават към имотите си за да работят и прибират продукцията си. Те не могат да минават по този мост в това състояние, трябва да обикалят и се включат в главния път Е79, къде трафика е натоварен. Аз съм ги засичал, за 5 минути минават по 30-35 леки коли и по 5-6 ТИРа. Тия дребни селскостопански машини нямат такива обозначения за участие в пътния трафик. Те се подлагат на много голям риск. Първият случай се случи. С мотокултиватор с ремарке натоварено с тикви на новият мост го блъснаха и човека се спаси по чудо. Размина се с 3-4 дни в болницата и шевове, но е жив и здрав. Това се очаква за в бъдеще. Още много такива случай ще има." заяви Методи Стоянов.

Заради създалата се ситуация, жителите на селото, които живеят в лявата част по посока на течението на река Струма са принудени да изминават по 2 км в посока за да пазаруват, тъй като в тяхната част няма нито един магазин.