Емблематичният за Невестино Кадин мост, извисяващ се над водите на река Струма отново ще бъде отворен за преминаване с автомобили до 3,5 тона. По време на ремонта му имаше голяма вероятност той да остане само пешеходен, на което се противопоставиха жителите на Невестино с повече от 500 подписа. Искането на месните жители е след приключване на рехабилитацията на Кадин мост, той да остане отворен за преминаване на автомобили.

“Положи се настилка, хидроизолация сложиха и сега се полагат павета, за да може да се преминава с леки автомобили и Спешна помощ,специализирани автомобили да преминават. Местното население и общината успяха да се преборят да се преминава с леки автомобили“ каза Любомир Димитров.

Рехабилитацията на моста се наложи, за да се разтовари моста от излишен товар от глина и асфалт с обща дебелина от около 50 см. или около 460 тона натоварване на конструкцията на моста подумите на кмета на Община Невестино инж. Димитър Стаменков.

След премахване на асфалтовата покривка моста беше покрит с големи камъни, по които обаче не можеше да мине никакво превозно средство, което затрудняваше хората от селото, защото тези, които живеят в лявата част по посока на течението на река Струма са принудени да изминават по 2 км в посока за да пазаруват, тъй като в тяхната част няма нито един магазин. В момента се полага настилка от павета, по които вече ще може да преминават автомобили до 3 тона и половина.

„Крайно време беше да го направят защото, аз живея от другата страна и за да дойда до тук с колата да си купя един чувал жито трябваше да обикалям 3 км. Доволни сме от това, което се прави. Когато валеше той течеше целия, а сега при това покритие мисля,че ще се оправи“ обясни Огнян Георгиев живущ в отдалечена махала на селото.

 

"Тук си минават коли, пазаруват си, там има кръчма отсреща, здравният пункт е тук. Това разделя селото на две. Това е старият турски мост. Те го почистиха, така че нарушиха целостта му. Той е правен с глина по турско време.“ каза Красимир Топалов


Очаква се до края на месец Май новата настилка да бъде готова, след което комисия трябва да приеме обекта.