Творческото предизвикателство "Икар 2020“ е конкурс, в който ученици демонстрират създадени от тях летателни апарати. Те могат да бъдат всякакъв тип самолети, ракети, хеликоптери, балони, летящи чинии и др., които да бъдат атрактивни и безопасни за присъстващите. Участниците в предизвикателството могат да сформират екипи от по няколко ученици, които съвместно да реализират и представят идеите си. Нестандартното мислене и иновативните решения при конструирането им са желани плюсове при избора на идеи.

снимка: ОДК Кюстендил

Инициативата е отворена за участие на ученици от 1-ви до 12-ти клас. Участниците ще бъдат разделени условно на три възрастови групи: I-IV, V-VII и VIII-XII клас. Препоръчително е те да сформират екипи от трима или повече ученика, които съвместно да реализират и представят идеите си. Няма изискване в състава на един екип да влизат ученици от различни класове и възрасти, както и от различни учебни заведения. В рамките на 15 мин. всеки екип (участник) ще може да представи и демонстрира своето предложение. Желателно е ученицитеда бъдат придружени от научен ръководител. Летателните апарати ще се оценяват в две отделни категории - пилотни и безпилотни модели, така че да не бъдат ощетени тези, които предложат интересни неуправляеми решения като ракети, балони и др. На най-добре представилите се ще бъдат раздадени грамоти и паричнинагради, които са осигурени от организаторите и спонсорите.

Шестото издание „Осогово 2020” ще се състои на 18 Октомври 2020г. /Неделя/ на едноименния стадион в гр. Кюстендил в партньорство с фондация „Еврика“, Българската федерация поавиомоделизъм и община Кюстендил.