На 28 март 2018 г. от 16:00 ч. в зала „Велики учители” на читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил ще се проведе Пресконференция за стартиране на Двадесет и второто издание на Международния конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов” – Кюстендил 2018! Пресконференцията ще бъде открита от Художествения директор на фестивала г-н Иван Андонов и в нея ще вземат участие членовете на международното жури, гости и участници от страната и чужбина.

Организатори - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България.

От 17:00 ч. ще стартира традиционното дефиле в централната градска част с участието на мажоретни състави от Кюстендил и страната.

Официалното откриване е на 28 март от 18:00 ч. в Общински драматичен театър – Кюстендил.

Конкурсните дни от 29 до 31 март ще протекат в залите на читалище „Братство 1869”.

Тази година заявки за участие са подали китаристи от България, Сърбия, Македония, Турция, Гърция, Русия, Украйна, Косово и др. В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в България и чужбина като проф. д-р Панайот Панайотов, проф. д-р Урош Дойчинович – Сърбия, доц. д-р Стела Динкова, д-р Нели Недева, д-р Столина Добрева и др.

В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина – Александър Хаджи-Джорджевич, Урош Дойчинович, Сърбия, Виктория Куликовска и Трио Одеса, Украйна, Арон Пени, Дуо Джулиан Бутуги и Елвис Бутуги – Косово и др.

На 30 април Майсторски класове по китара ще проведе Дарко Багески от Македония.