26-годишният Виктор Дукнич от Сърбия е победителя в международния конкурс за класическа китара "Марин Големинов" 2018 година. Специалната награда в памет на Валентин Вълчев е за Ериг Юргас от Русе. Дария Нотева от Силистра и Самуел Сооломон от София спечелиха специалните награди на Дарик радио.

„Искам да благодаря от мое име и от името на журито за всичко, което се случи през тези дни. Смятам, че журито беше или поне се постара да бъде обективно и дано сме удовлетворили всички очаквания, които сте имали.“, каза по време на награждаването проф. Панайот Панайотов.

Победителя получи картина на художника Иван Пенев, статуетка „Любен Харалампиев“ за най-артистично изпълнение и безплатно участие на четвъртото издание на Международния фестивал на китаристите в Плевен.

снимка: Читалище Братство

В Двадесет и второто издание на престижния международен конкурс взеха участие китаристи както от България, така и от Сърбия, Македония, Турция, Гърция, Русия, Украйна, Косово. Те представиха изпълненията си през четирите фестивални дни.

Едни от най-утвърдените имена в България и чужбина като проф. д-р Панайот Панайотов, проф. д-р Урош Дойчинович – Сърбия, доц. д-р Стела Динкова, д-р Нели Недева, д-р Столина Добрева и др. журираха участниците в конкурса.

Наградите бяха враъчени от артистичният директор на фестивала Иван Андонов.
„През всичките тези години се стремим да загърбваме противоречията, да вървим напред и да надграждаме. Благодаря на всички, които участваха и ни повярваха отново.”, каза Иван Андонов по време на награждаването.