Главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев взе участие в днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с Коронавируса.

На провелото се заседание е взето решение да се удължи срока на карантината за квартал Изток с една седмица. Така наложените мерки остават в сила до 8 Юли 2020 г.

"Мерките, които са взети дават резултат и аз виждам, че огнището в квартал Изток, а и в Кюстендил е под контрол. Случаите няма да свършат от днес за утре ще има и нови, циркулация на вируса определено има, но според мен решението, което са взели е абсолютно правилно. Системата е създадена и тези които работят ще продължат да работят, тези които имат нужда от медицинска помощ да продължат да я получават.“ заяви доц. Ангел Кунчев.

От днешните 4 нови случая 2 са в квартал Изток и два в града. Така общият брой на заразените в момента в квартал Изток е 95 случая, а общо в област Кюстендил са 155 случая. Сред заразените в Кюстендил са и трима служители на Инспекция по труда.

“Знаете народопсихологията на нашите съграждани и жители  от квартал Изток Нормално е да има и провокации, нормално е да има и единични и спорадични случаи на нарушаване на дисциплината и карантината. Общо взето смятам, че те са достатъчно отговорни по отношение на мнението за живота си и са достатъчно изплашени да спазват мерките.“

На територията на община Кюстендил има наложени санкции за неспазване на противоепидемиологичните мерки.

На въпрос на Кюстендил Инфо отправен към д-р Златко Величков относно дали има глобени търговски вериги, той отговори така:

"Не. Търговските вериги в кюстендилска област от доста време спазват всички мерки, които са предписани от Здравното министерство, като контрол на входа и носене на маски. Аз съм ги обиколил поне 20 пъти."

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона