Два контролно пропускателни пункта са изградени от полицейски служители на територията на община Кюстендил. В момента те са разположени районите на селата Коняво и Копиловци, а при необходимост от полицията имат готовност да изградят и в други населени места.

Полицаите ще проверяват как се транспортират берачите и продукцията. Охранителната операция ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта. В нея ще участват около 100 служители на реда.

"Работното време на пунктовете е от 9 до 22 часа, а работното време на берачите е от 7 до 20 часа. Иначе работниците се наемат от самите производители или назначен от тях отговорник от град Кюстендил. Транспортират се с техен транспорт. Съгласно заповед на кметовете имат ангажимент да са постоянно с техните работници. След приключване на работа ги транспортират обратно до град Кюстендил при спазване на мерките за сигурност във връзка с Ковид“, заяви началникът на сектор "Охранителна полиция“ Кюстендил Боян Миленков.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

Черешопроизводителите са доволни, че за поредна година има полицейска охрана по време на кампанията.

“От гледна точка на охраната е добре. Даже трябва да я засилят вечерно време защото тогава се правят и други нарушения. Не да се краде, а се кара безумно, а те всъщност проверяват нас, хора които ходим в полето през деня излишно тогава не се кара бързо. Всеки кара работници, стока, а вечерно време тези, които карат работници по селата, пият карат и така“, каза черешопроизводителят Лилия Георгиева.

Черешовата кампанията започва от днес, а пунктове за изкупуване няма. Очаква се цената на черешите да бъде около 1 лв.