100 полицаи ще участват в охраната по време на черешовата кампания в Кюстендилско. Предвижда се да бъдат изградени и две КПП-та на ключови места в региона. В охраната ще участват служители на ОД на МВР, Гранична полиция и дирекция „Жандармерия“. При проверките на КПП-та ще се търсят преди всичко документи за селскостопанската продукция и начина им на придобиване ако са търговци. Ако са собственици на масиви ще бъдат извършени проверки, за собствеността и извозването от черешовите масиви.Операцията по охраната на черешовите масиви ще се осъществява на територията на три общини Кюстендил, Бобов дол и Невестино.

„Предвидени са КПП- та на по- големите населени места, където са черешовите масиви. Тази години са направени подвижни КПП-та. В определени часове, когато се прибират хората от черешовите масиви, към изкупвателните пунктове, там ще бъдат КПП-та.През останалото време на деня, когато няма такъв интензитет на движение, мобилните екипи ще обикалят черешовите масиви.В настоящият момент сме предвидили две КПП-та на които ще се извършва проверка на лицата, които се извозват, съответно за лични документи и присъствието на собствениците, които съответно наемат берачите, които ще бъдат средоточени в черешовите масиви.Едното ще бъде изградено на Коняво, другото ще в посока Олтоманци в село Драговищица, като ще бъдат подвижни в зависимост от местата, където е необходимо“ каза пред журналисти началникът на отдел „Охранителна полиция Васил Паргов

Черешопроизводителите са доволни, че за поредна година ще има охрана на черешовите масиви.

“Полезно е от гледна точка на това, че стопаните са спокойни за произведената продукция, макар на някой места да е оскъдна, на някой места я има. С това нещо се благоприятства нормалното бране. Изчаква се нормалното зреене на черешите и не избързват с брането. Предишни години имаше набези от крадци, които унищожаваха реколтата. Освен, че унищожават реколтата, унищожават и дърветата. Почти са изчезнали набезите в района на Кюстендил. Ако има, това са незначителни случай, на базата на декарите, които разполага общината. Преди се прибираха касетки амбалажи, каквото се сетите. Сега повечето от моите колеги, оставят празните амбалажи на полето.“ каза земеделският производител Валери Йовев.

Доволни от охраната на черешовите масиви са и кметовете по населените места.

„Това е един плюс на хората. Те са спокойни.Няма набези, няма кражби, няма злоупотреби. Хората са спокойни, знаят че отиват на работа. Касетките си остават на полето, няма, кой да ги вземе.Изисква се работното време да се спазва стриктно. Берачите да бъдат със собственика на имота. Собственика на имота да предава черешите с протокол, който установява ,че той е собственик на пунктовете. След работа да напуска с тях овощната градина. В Соволяно ще има 8 пункта.На този етап е лошото, че няма нито един. Никой не бере череши“ разказа кметър на село Соволяно Пламен Илиев.

През миналата година са установени 4 нарушения за незаконно обрани череши, като става въпрос за кражби под 20 кг.

На територията на Кюстендилска област има 16 000 дка. череши, като средният добив ще бъде между 600 и 800 кг. на дка.В момента цената на черешите е от 0,80 лв. за дребните череши до 2 лв. за едрите череши.